ចំណីអាហារសំខាន់សម្រាប់មនុស្សគ្រប់រូប ព្រោះបានជួយទ្រទ្រង់រាងកាយ ផ្ដល់កម្លាំង និងប្រាជ្ញា ក៏ដូចជាការធ្វើសកម្មភាពប្រចាំថ្ងៃ។ ទន្ទឹមគ្នានេះ ប្រសិនបើចំណីអាហារគ្មានគុណភាព បរិភោគហើយមិនបានបំពេញសេចក្ដីត្រូវការរបស់រាងកាយ នោះនឹងនាំឱ្យឈឺ ខួរក្បាលលូតលាស់មិនបានល្អ បាត់បង់ផលិតភាពក្នុងការសិក្សា និងធ្វើការងារ។
តាមការសិក្សារបស់អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារ បានបង្ហាញថា មានអាហារមួយចំនួនមិនបានផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់រាងកាយក្រោយពេលបរិភោគរួច ជាពិសេស អាហារកែច្នៃ អាហារមានជាតិខ្លាញ់ច្រើន និងភេសជ្ជៈមានជាតិផ្អែមខ្លាំង ដែលផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ដល់កុមារយ៉ាងខ្លាំង។ ទន្ទឹមគ្នានេះ ការអប់រំ និងណែនាំកុមារអំពីរបៀបជ្រើសរើសចំណីអាហារល្អសម្រាប់សុខភាព ទាមទារឱ្យមានការចូលរួមគិតគូរពីភាគីពាក់ព័ន្ធ រួមមាន សាលារៀន គ្រួសារ និងសហគមន៍។
ឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ ហង់ជួន ណារ៉ុន ឧបនាយករដ្ឋមន្រ្តី រដ្ឋមន្រ្តី ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា មានប្រសាសន៍ថា ការលើកកម្ពស់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀនគឺជាអាទិភាពរបស់យើងទាំងអស់គ្នាដែលត្រូវតែអនុវត្តឱ្យបានខ្ជាប់ខ្ជួន ។ ហើយសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀនគឺជាកាតព្វកិច្ចរបស់យើងទាំងអស់គ្នា។
ជាមួយគ្នានេះ ដើម្បីធានាថា ចំណីអាហារនៅក្នុងសាលារៀន មិនមានសារធាតុគីមី និងមានអនាម័យល្អ និងធានាថាសិស្សានុសិស្សមិនទទួលរងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមាន ពីចំណីអាហារក្នុងសាលារៀន ជាពិសេសសាលារៀននៅតាមបណ្តាខេត្តនានា និងតំបន់ដាច់ស្រយាល ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា បានចេញសេចក្ដីប្រកាសព័ត៌មាន ស្ដីពីយុទ្ធនាកាផ្សព្វផ្សាយ អំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ នៅក្នុងសាលារៀន។
តាមរយៈសេចក្ដីណែនាំលេខ១៨ អយក.សណន ចុះថ្ងៃទី២ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០១៩ ចំណីអាហារនៅតាមគ្រឹះស្ថានសិក្សាសាធារណៈនិងឯកជន ដែលត្រូវបានហាមឃាត់មាន ៦ប្រភេទ រួមមាន ១. ចំណីអាហារគ្រប់ប្រភេទដែលហួសកំណត់បកាលរិច្ឆេទ ២. គ្រឿងស្រវឹង និងផលិតផលថ្នាំជក់គ្រប់ប្រភេទ ៣. ចំណីអាហារដែលមិនមានប្រភពច្បាស់លាស់ ៤. ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង ភេសជ្ជៈផ្អែមខ្លាំង កាហ្វេ ការ៉េម ទឹកស៊ីរ៉ូប៍គ្រប់ប្រភេទ ៥. ស្ករសូកូឡា ស្ករគ្រាប់ និងស្ករកៅស៊ូគ្រប់ប្រភេទ ៦. ចាហួយគ្រប់ប្រភេទ នំដូណាត់ នំផ្អែមខ្លាំង។
អ្នកគ្រូ ធូ ចំរើន ជាគ្រូបង្រៀននៅវិទ្យាល័យសម្ដេចតេជោ ហ៊ុន សែន រលាំងឈូក លើកឡើងដែរថា ពីមុននៅសាលារៀនជាច្រើនមានលក់ភេសជ្ជៈផ្អែមៗច្រើន ប៉ុន្តែចាប់តាំងពីក្រសួងបានចេញការណែនាំ អំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅក្នុងសាលារៀនមក នាយកសាលាបានអញ្ជើញលោកគ្រូ អ្នកគ្រូទាំងអស់ចូលរួមប្រជុំ ដើម្បីឱ្យលោកគ្រូ អ្នកគ្រូ ណែនាំសិស្សនៅពេលចេញលេងគួរទិញនំចំណីណាដែលមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ។ លើសពីនេះ លើកទឹកចិត្តឱ្យសិស្សញ៉ាំចំណីអាហារដែលផ្ដល់ប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ជាពិសេសការលូតលាស់ផ្នែករាងកាយ និងខួរក្បាលរបស់សិស្ស ហើយបើញ៉ាំចំណីអាហារណាមិនល្អអាចធ្វើឱ្យឈឺ និងប៉ះពាល់ដល់ពេលវេលារៀនសូត្រ។
«ការលក់ចំណីអាហារឥឡូវមិនសូវមានអ្វីប៉ះពាល់ដល់សិស្សានុសិស្សទេ ទោះបីជាសិស្សយកនំចំណីមកពីផ្ទះ ឬសិស្សទិញភេសជ្ជៈគ្រឿងកប៉ុងមករៀន ក៏មិនអនុញ្ញាតឱ្យយកចូលក្នុងបរិវេនសាលាបានដែរ»
អ្នកគ្រូ ធូ ចំរើន
អ្នកគ្រូ ធូ ចំរើន ក៏បានសំណូមពរថា ប្រសិនបើអ្នកលក់នៅសាលារៀន ផ្ដូរមកលក់នំបត់ នំគម ជានំដែលដូនតាខ្មែរបានបន្សល់ទុក គាត់ពិតជាសប្បាយចិត្ត ព្រោះវាមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសិស្ស ជាពិសេស ប្រសិនបើលក់ផ្លែឈឺគ្មានជាតិគីមី និងមានតម្លៃសមរម្យទៀតនោះកាន់តែល្អសម្រាប់សិស្ស។
ចំណែកអ្នកគ្រូ ឃឿន ម៉ាលីស បង្រៀននៅវិទ្យាល័យហ៊ុនសែនទឹកឃ្លាំងវិញ មានប្រសាសន៍ថា តាមការសង្កេតរាល់ថ្ងៃ នៅតាមសាលារៀនមួយចំនួន ជាពិសេសសាលានៅតាមបណ្ដាខេត្ត(ជនបទ)ការលក់ចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀនមិនទាន់គោរពតាមគោលការណ៍ណែនាំរបស់ក្រសួងអប់រំនៅឡើយទេ។ អ្នកគ្រូបន្តថា ប្រភេទនំចំណីទាំងនោះ ភាគច្រើនជាប្រភេទនំ ឬភេសជ្ជៈមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំង មានជាតិខ្លាញ់ ហើយអាហារខ្លះក៏ខ្វះអនាម័យ។
«ខ្ញុំតែងណែនាំ និងពន្យល់សិស្សឱ្យជ្រើសរើសញ៉ាំអាហារណាដែលមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ដូចជា បន្លែ ផ្លែឈើ ទឹកដោះគោ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងផឹកទឹកឱ្យបានច្រើន»
អ្នកគ្រូ ឃឿន ម៉ាលីស
អ្នកគ្រូ ម៉ាលីស បញ្ជាក់បន្ថែមថា ក្រោយពេលក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា បង្កើតឱ្យមានយុទ្ធនាការផ្សព្វផ្សាយ អំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារក្នុងសាលារៀនឃើញថា មានសាលារៀនរដ្ឋមួយចំនួនចាប់ផ្ដើមរឹតបន្តឹងការលក់ចំណីអាហារដែលគ្មានគុណភាព និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសិស្ស។ នេះជាការប្រសើរដែលបញ្ហាចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀន ជារឿងដែលយើងគួរយកចិត្តទុកដាក់ និងចូលរួមទាំងអស់គ្នា។
បើយោងតាមរបាយការណ៍ឆ្នាំ២០២១ របស់អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) បានបង្ហាញថា អត្រានៃការឡើងទម្ងន់និងជំងឺធាត់កុមារ បាននិងកំពុងកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័សនៅតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ដែលបណ្តាលមកពីការបរិភោគអាហារសម្រន់កញ្ចប់មានជាតិអំបិល ស្ករ និងខ្លាញ់ខ្ពស់ ហើយមានសារជាតិចិញ្ចឹមតិចតួច ។ ក្នុងនោះដែរកុមារនៅកម្ពុជាអាយុចាប់ពី៥-១៩ឆ្នាំ ប្រមាណជាង១/៨ មានបញ្ហាឡើងទម្ងន់ និងជំងឺធាត់៕