គិតគូរគុណភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀន លើកកម្ពស់សុខភាពសិក្សារបស់សិស្ស

ចំណីអាហារសំខាន់សម្រាប់មនុស្សគ្រប់រូប ព្រោះបានជួយទ្រទ្រង់រាងកាយ ផ្ដល់កម្លាំង និងប្រាជ្ញា ក៏ដូចជាការធ្វើសកម្មភាពប្រចាំថ្ងៃ។ ទន្ទឹមគ្នានេះ ប្រសិនបើចំណីអាហារគ្មានគុណភាព បរិភោគហើយមិនបានបំពេញសេចក្ដីត្រូវការរបស់រាងកាយ នោះនឹងនាំឱ្យឈឺ ខួរក្បាលលូតលាស់មិនបានល្អ បាត់បង់ផលិតភាពក្នុងការសិក្សា និងធ្វើការងារ។

តាមការសិក្សារបស់អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារ បានបង្ហាញថា មានអាហារមួយចំនួនមិនបានផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់រាងកាយក្រោយពេលបរិភោគរួច ជាពិសេស អាហារកែច្នៃ អាហារមានជាតិខ្លាញ់ច្រើន និងភេសជ្ជៈមានជាតិផ្អែមខ្លាំង ដែលផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ដល់កុមារយ៉ាងខ្លាំង។ ទន្ទឹមគ្នានេះ ការអប់រំ និងណែនាំកុមារអំពីរបៀបជ្រើសរើសចំណីអាហារល្អសម្រាប់សុខភាព ទាមទារឱ្យ​មានការចូលរួមគិតគូរពីភាគីពាក់ព័ន្ធ រួមមាន សាលារៀន គ្រួសារ និងសហគមន៍។

ឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ ហង់ជួន ណារ៉ុន ឧបនាយករដ្ឋមន្រ្តី រដ្ឋមន្រ្តី ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា

ឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ ហង់ជួន ណារ៉ុន ឧបនាយករដ្ឋមន្រ្តី រដ្ឋមន្រ្តី ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា  មានប្រសាសន៍ថា ការលើកកម្ពស់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀនគឺជាអាទិភាពរបស់យើងទាំងអស់គ្នាដែលត្រូវតែអនុវត្តឱ្យបានខ្ជាប់ខ្ជួន ។ ហើយសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀនគឺជាកាតព្វកិច្ចរបស់យើងទាំងអស់គ្នា។

ជាមួយគ្នានេះ ដើម្បីធានាថា ចំណីអាហារនៅក្នុងសាលារៀន មិនមានសារធាតុគីមី និងមានអនាម័យល្អ និងធានាថាសិស្សានុសិស្សមិនទទួលរងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមាន ពីចំណីអាហារក្នុងសាលារៀន ជាពិសេសសាលារៀននៅតាមបណ្តាខេត្តនានា និងតំបន់ដាច់ស្រយាល ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា បានចេញសេចក្ដីប្រកាសព័ត៌មាន ស្ដីពីយុទ្ធនាកាផ្សព្វផ្សាយ អំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ នៅក្នុងសាលារៀន។

តាមរយៈសេចក្ដីណែនាំលេខ១៨ អយក.សណន ចុះថ្ងៃទី២ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០១៩ ចំណីអាហារនៅតាមគ្រឹះស្ថានសិក្សាសាធារណៈនិងឯកជន ដែលត្រូវបានហាមឃាត់មាន ៦ប្រភេទ រួមមាន ១. ចំណីអាហារគ្រប់ប្រភេទដែលហួសកំណត់បកាលរិច្ឆេទ ២. គ្រឿងស្រវឹង និងផលិតផលថ្នាំជក់គ្រប់ប្រភេទ ៣. ចំណីអាហារដែលមិនមានប្រភពច្បាស់លាស់ ៤​. ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង ភេសជ្ជៈផ្អែមខ្លាំង កាហ្វេ ការ៉េម ទឹកស៊ីរ៉ូប៍គ្រប់ប្រភេទ ៥. ស្ករសូកូឡា ស្ករគ្រាប់ និងស្ករកៅស៊ូគ្រប់ប្រភេទ ៦. ចាហួយគ្រប់ប្រភេទ នំដូណាត់ នំផ្អែមខ្លាំង។

អ្នកគ្រូ ធូ ចំរើន ជាគ្រូបង្រៀននៅវិទ្យាល័យសម្ដេចតេជោ ហ៊ុន សែន រលាំងឈូក លើកឡើងដែរថា ពីមុននៅសាលារៀនជាច្រើនមានលក់ភេសជ្ជៈផ្អែមៗច្រើន ប៉ុន្តែចាប់តាំងពីក្រសួងបានចេញការណែនាំ អំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅក្នុងសាលារៀនមក នាយកសាលាបានអញ្ជើញលោកគ្រូ អ្នកគ្រូទាំងអស់ចូលរួមប្រជុំ ដើម្បីឱ្យលោកគ្រូ អ្នកគ្រូ ណែនាំសិស្សនៅពេលចេញលេងគួរទិញនំចំណីណាដែលមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ។ លើសពីនេះ លើកទឹកចិត្តឱ្យសិស្សញ៉ាំចំណីអាហារដែលផ្ដល់ប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ជាពិសេសការលូតលាស់ផ្នែករាងកាយ និងខួរក្បាលរបស់សិស្ស ហើយបើញ៉ាំចំណីអាហារណាមិនល្អអាចធ្វើឱ្យឈឺ និងប៉ះពាល់ដល់ពេលវេលារៀនសូត្រ។

«ការលក់ចំណីអាហារឥឡូវមិនសូវមានអ្វីប៉ះពាល់ដល់សិស្សានុសិស្សទេ ទោះបីជាសិស្សយកនំចំណីមកពីផ្ទះ ឬសិស្សទិញភេសជ្ជៈគ្រឿងកប៉ុងមករៀន ក៏មិនអនុញ្ញាតឱ្យយកចូលក្នុងបរិវេនសាលាបានដែរ»

អ្នកគ្រូ ធូ ចំរើន

អ្នកគ្រូ ធូ ចំរើន ក៏បានសំណូមពរថា ប្រសិនបើអ្នកលក់នៅសាលារៀន ផ្ដូរមកលក់នំបត់ នំគម ជានំដែលដូនតាខ្មែរបានបន្សល់ទុក គាត់ពិតជាសប្បាយចិត្ត ព្រោះវាមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសិស្ស ជាពិសេស ប្រសិនបើលក់ផ្លែឈឺគ្មានជាតិគីមី និងមានតម្លៃសមរម្យទៀតនោះកាន់តែល្អសម្រាប់សិស្ស។

ចំណែកអ្នកគ្រូ ឃឿន ម៉ាលីស បង្រៀននៅវិទ្យាល័យហ៊ុនសែនទឹកឃ្លាំងវិញ មានប្រសាសន៍ថា តាមការសង្កេតរាល់ថ្ងៃ នៅតាមសាលារៀនមួយចំនួន ជាពិសេសសាលានៅតាមបណ្ដាខេត្ត(ជនបទ)ការលក់ចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀនមិនទាន់គោរពតាមគោលការណ៍ណែនាំរបស់ក្រសួងអប់រំនៅឡើយទេ។ អ្នកគ្រូបន្តថា ប្រភេទនំចំណីទាំងនោះ ភាគច្រើនជាប្រភេទនំ ឬភេសជ្ជៈមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំង មានជាតិខ្លាញ់ ហើយអាហារខ្លះក៏ខ្វះអនាម័យ។

«ខ្ញុំតែងណែនាំ និងពន្យល់សិស្សឱ្យជ្រើសរើសញ៉ាំអាហារណាដែលមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ដូចជា បន្លែ ផ្លែឈើ ទឹកដោះគោ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងផឹកទឹកឱ្យបានច្រើន»

អ្នកគ្រូ ឃឿន ម៉ាលីស

អ្នកគ្រូ ម៉ាលីស បញ្ជាក់បន្ថែមថា ក្រោយពេលក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា បង្កើតឱ្យមានយុទ្ធនាការផ្សព្វផ្សាយ អំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារក្នុងសាលារៀនឃើញថា មានសាលារៀនរដ្ឋមួយចំនួនចាប់ផ្ដើមរឹតបន្តឹងការលក់ចំណីអាហារដែលគ្មានគុណភាព និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសិស្ស។  នេះជាការប្រសើរដែលបញ្ហាចំណីអាហារនៅតាមសាលារៀន ជារឿងដែលយើងគួរយកចិត្តទុកដាក់ និងចូលរួមទាំងអស់គ្នា។

បើយោងតាមរបាយការណ៍ឆ្នាំ​២០២១ ​​របស់​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក ​(WHO) បាន​បង្ហាញថា ​អត្រា​នៃ​ការឡើង​ទម្ងន់​និង​ជំងឺ​ធាត់កុមារ​ បាន​និង​កំពុង​កើនឡើង​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​នៅ​តំបន់​អាស៊ីអាគ្នេយ៍​ដែល​បណ្តាល​មកពី​ការបរិភោគ​អាហារ​សម្រន់​កញ្ចប់​មាន​ជាតិ​អំបិល ស្ករ និង​ខ្លាញ់​ខ្ពស់ ហើយ​មាន​សារជាតិ​ចិញ្ចឹ​ម​តិចតួច ​។ ក្នុងនោះដែរកុមារនៅកម្ពុជា​អាយុចាប់ពី​៥-១៩ឆ្នាំ​ ប្រមាណ​ជាង១/៨ មានបញ្ហា​ឡើងទម្ងន់​ និងជំងឺធាត់៕


របាយការណ៍ថ្មី

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

វិទ្យាស្ថានពហុបច្ចេកទេសភូមិភាគតេជោសែនតាកែវផ្ដល់អាហារូបករណ៍សិក្សាជំនាញវិជ្ជាជីវៈ១៧៩កន្លែង

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 23/05/2023

គម្រោងគាំទ្រនិរន្តភាពហេដ្ឋារចនាសម្ព័នជនបទដើម្បីទៅផ្សារកសិករ និងពាណិជ្ជូបនីយកម្ម(SAAMBAT) សហការណ៍ជាមួយវិទ្យាស្ថានពហុបច្ចេកទេសភូមិភាគតេជោសែនតាកែវ...

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់ឧត្ដមសិក្សាចំនួន៣០កន្លែងពីរដ្ឋាភិបាលហុងគ្រី ឆ្នាំសិក្សា២០២៤-២០២៥

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 20/11/2023

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់ឧត្ដមសិក្សាពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍ Stipendium Hungaricum Programme រដ្ឋាភិបាលហុងគ្រីចំនួន៣០កន្លែងដល់និស្សិតកម្ពុជា។ អាហារូបករណ៍ផ្ដល់ជូន...

សាកលវិទ្យាល័យ Chulalongkorn ជ្រើសរើសនិស្សិតអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញបត្រជាន់ខ្ពស់ និងបណ្ឌិតឆ្នាំ២០២៣

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 08/02/2023

សាកលវិទ្យាល័យ Chulalongkorn នៃប្រទេសថៃ បានប្រកាសជ្រើសរើសនិស្សិតមក​ពី​ប្រទេសក្នុងតំបន់អាស៊ាន និងក្រៅអាស៊ានឱ្យ​ប្រឡងយក​អាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់...

ឱកាសទទួលបានអាហារូបករណ៍សាច់ប្រាក់ពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍សិល្បៈអមតៈ អាន ចន ផន លើជំនាញសិល្បៈ និងមិនមែនសិល្បៈ

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 25/05/2023

កម្មវិធីអាហារូបករណ៍សិល្បៈអមតៈ អាន ចន ផន បើកទទួលពាក្យស្នើសុំអាហារូបករណ៍សាច់ប្រាក់សម្រាប់សិស្ស និស្សិតសិក្សាជំនាញសិល្បៈ និងជំនាញមិនមែនសិល្បៈ ។ ...

អាហារូបករណ៍សិក្សាជំនាញវិជ្ជាជីវៈ នៅវិទ្យាស្ថានពហុបច្ចេកទេសខេត្តកំពង់ធំ ឆ្នាំសិក្សា​២០២៣-២០២៤

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 18/09/2023

វិទ្យាស្ថានពហុបច្ចេកទេស​ខេត្តកំពង់ធំ (PIKT) ប្រកាស​ជ្រើសរើសសិស្ស-និស្សិតថ្នាក់អាហារូបករណ៍ សិក្សា​ជំនាញវិជ្ជាជីវៈ ចាប់ពីកម្រិតសញ្ញាបត្របច្ចេកទេស រហូត​ដល់កម្រិតសញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់បច្ចេកទេស...

ឱកាសសិក្សានៅសាកលវិទ្យាល័យធនធានមនុស្សចំនួន៤៥កន្លែងពីអាហារូបករណ៍អភិសន្តិបណ្ឌិត ស សុខា ថ្នាក់ជាតិឆ្នាំ២០២៣-២០២៤

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 10/11/2023

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញបត្ររង និងថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅសាកលវិទ្យាល័យធនធានមនុស្សចំនួន៤៥កន្លែង ពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍អភិសន្តិបណ្ឌិត.....

អាហារូបករណ៍សិក្សាវិស្វកម្មឌីហ្សាញ 3D Design & 3D Printing ជាមួយ ស.ស.យ.ក រាជធានីភ្នំពេញ និង STEAMING Cambodia

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 01/09/2023

ជាឱកាស​សម្រាប់ប្អូនៗជា​សិស្ស​ថ្នាក់ទី៩ ដល់និស្សិតមហាវិទ្យាល័យ (ពិសេស​ប្អូនៗ​ដែល​ចង់រៀនខាងមេកានិក) ពេលនេះ​ មានការ​ផ្តល់អាហារូបករណ៍​សម្រាប់​ការ​សិក្សា​វិស្វកម្ម​ឌីហ្សាញ 3D Design & 3D Printing ...

អាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅសាកលវិទ្យាល័យឌីជីថលកម្ពុជាចំនួន៣០០នាក់ពី ស.ស.យ.ក រាជធានីភ្នំពេញ

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 11/01/2024

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅសាកលវិទ្យាល័យឌីជីថលកម្ពុជាចំនួន៣០០កន្លែង ពីសហភាពសហព័ន្ធយុវជនកម្ពុជារាជធានីភ្នំពេញសម្រាប់ឆ្នាំសិក្សា២០២៣-២០២៤។...

ក្រសួងអប់រំ ផ្ដល់វគ្គបណ្តុះបណ្តាលជំនាញសរសេររបាយការណ៍ជាភាសាអង់គ្លេសសម្រាប់បុគ្គលិកអប់រំ

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 10/11/2023

ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា សហការជាមួយអង្គការ The Asia Foundation ដោយមានការគាំទ្រពីអង្គការ UNICEF បានប្រកាសផ្ដល់វគ្គបណ្តុះបណ្តាល ជំនាញសរសេរ...