អ្នកជំនាញបង្ហាញ ៥ហេតុផល ដែលអ្នកគួរជៀសវាងការទទួលទានអាហារកក

ការញ៉ាំអាហារកក អាចបង្កផលប៉ះពាល់ជាច្រើនដល់សុខភាព ដែលអាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ស្ដាយក្រោយពេលញ៉ាំ។ បច្ចុប្បន្ន យើងទាំងអស់គ្នាចូលចិត្តញ៉ាំអាហារកក ព្រោះអាចជួយសន្សំសំចៃ ទាំងថវិកា និងពេលវេលា ប៉ុន្តែយើងភ្លេចគិតថា អាហារប្រភេទនេះនឹងបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ និងសុខភាព។

បើយោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភអ្នកស្រី Manisha Chopra បានបង្ហាញពីហេតុផលចំនួន ៥ដែលអ្នកគួរជៀសវៀងការញ៉ាំអាហារកក៖

. ជំងឺបេះដូង ៖ អាហារកក ឬចំណី ដែលបានវេចខ្ចប់ មានផ្ទុកនូវសារជាតិខ្លាញ់ ដែលអាចនាំឱ្យមានហានិភ័យនៃការកើតជំងឺបេះដូង និងជំងឺស្ទះសរសៃឈាម។ ខ្លាញ់ដែលផ្ទុកក្នុងអាហារប្រភេទនេះ បង្កើនជាតិកូលេស្ដូរ៉លអាក្រក់ (LDL) និងបន្ថយកូលេស្ដូរ៉លល្អ (HDL)ល្អក្នុងរាងកាយ ដែលរួមចំណែកបង្កឱ្យមានជំងឺបេះដូង។ ជាមួយគ្នានេះ អ្នកជំនាញផ្នែកអាហាររូបត្ថម្ភ Manisha Chopra បានលើកឡើងថា «សូដ្យូមដ៏ខ្ពស់ក្នុងអាហារប្រភេទនេះ ក៏បង្កើនកម្រិតកូលេស្ដូរ៉លក្នុងខ្លួនឱ្យកាន់តែខ្ពស់»។

. មានសារធាតុចិញ្ចឹមតិចតួច ៖ ការបង្កកអាហាររយៈពេលយូរ អាចកាត់បន្ថយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗ ដែលមាននៅក្នុងអាហារ។ ដូច្នេះ អាហារកក មិនសូវមានជីវជាតិដូចអាហារស្រស់នោះទេ ហើយក្រោយពេលញ៉ាំក៏មិនទទួលបានថាមពលច្រើននោះដែរ។

. រសជាតិមិនឆ្ងាញ់ ៖ ជាទូទៅ អាហារស្រស់តែងតែមានសោភណ្ឌភាព រសជាតិ និងក្លិនឈ្ងុយគួរឱ្យចង់ទទួលទាន ជាងអាហារកក។ និយាយទៅ លក្ខណៈសម្បត្តិ និងរសជាតិរបស់អាហារកក គឺមិនអាចប្រៀបធៀបទៅនឹងអាហារស្រស់នោះទេ។

. ហានិភ័យជំងឺមហារីកលំពែង ៖ បើយោងតាមការស្រាវជ្រាវរបស់អ្នកស្រី Chopra បានបង្ហាញថា ការញ៉ាំអាហារកក អាចនាំឱ្យកើតមានជំងឺមហារីកលំពែង និងជំរុញឱ្យមានជំងឺមហារីក។ ហានិភ័យអាចកើតឡើង ដោយសារតែសារធាតុគីមី ដែលមានក្នុងអាហារ។

. បង្កើនសម្ពាធឈាម ៖ យោងតាមការសិក្សាបង្ហាញថា អាហារកកអាចបង្កើនសម្ពាធឈាមក្នុងរាងកាយមនុស្ស ព្រោះវាមានផ្ទុកនូវជាតិសូដ្យូមច្រើន។ ការទទួលទានជាតិសូដ្យូមច្រើនពេក ក៏បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺផ្សេងៗដូចជា ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺបេះដូងផងដែរ។

ជាមួយគ្នានេះ អ្នកជំនាញក៏បានបង្ហាញអំពីអាយុកាលនៃអាហារកកផងដែរ ព្រោះអាហារទាំងអស់មិនដាក់បង្កកទុករហូតនោះទេ។ ជាទូទៅអាហារ ដែលយើងដាក់ក្នុងទូរទឹកកកគឺមិនអាចលើសពី ៦ខែនោះទេ។ អ្នកស្រី Chopra បានបង្ហាញថា៖

  • បន្លែអាចដាក់ឱ្យកកក្នុងរយៈពេលចាប់ពី ៣ ទៅ៤ខែ
  • ផ្លែឈើអាចដាក់ឱ្យកកក្នុងរយៈពេលចាប់ពី ៤ ទៅ៥ខែ
  • ត្រីអាចដាក់ឱ្យកកក្នុងរយៈពេល ៤ខែ
  • សាច់អាចដាក់ឱ្យកកក្នុងរយៈពេល ៣​ ទៅ៤ខែ

ជាចុងក្រោយ អ្នកជំនាញខាងលើបានបញ្ជាក់ថា អ្នកដែលមានបញ្ហាសុខភាពដូចជា ជំងឺទឹកនោមផ្អែម បញ្ហាបេះដូង ជំងឺមហារីក ឬជំងឺផ្សេងៗទៀត គួរជៀសវាងការញ៉ាំអាហារកកជាចាំបាច់។ ម្យ៉ាងទៀត ប្រសិនបើប្រវត្តិគ្រួសារអ្នកធ្លាប់មានអ្នកកើតជំងឺទាំងនេះ មិនគួរញ៉ាំអាហារកកញឹកញាប់ពេកទេ ព្រោះវាអាចបង្កឱ្យមានបញ្ហាសុខភាព៕


របាយការណ៍ថ្មី

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

ឱកាសកម្មសិក្សាថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ និងថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រឆ្នាំទី៣ ពីកម្មវិធីអាហារ KAUST នៅអារ៉ាប់ប៊ីសាអូឌីត

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 05/10/2023

ឱកាសកម្មសិក្សាអន្តរជាតិសម្រាប់សិស្សថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ និងថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅសាកលនៅសាកលវិទ្យាល័យវិទ្យាសាស្ត្រ និងបច្ចេកវិទ្យា King Abdullah ចំនួន១៣០កន្លែង....

ឱកាសអាហារូបករណ៍សិក្សាវគ្គ Full-Stack Web Development Bootcamp IV ពី SabaiCode

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 02/02/2024

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍សិក្សាវគ្គ Full-Stack Web Development Bootcamp IV ពី SabaiCode ដែលមានការសហការណ៍ពី មូលនិធិអភិវឌ្ឍន៍ជំនាញ និង WING BANK សម្រាប់វគ្គ...

អាហារូបករណ៍​សម្រាប់ការ​សិក្សាថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រ​នៅ​សាកលវិទ្យាល័យ DALI ប្រទេស​ចិន

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 18/07/2024

សាកលវិទ្យាល័យ DALI នៃ​សាធារណរដ្ឋ​ប្រជាមានិតចិន បាន​ប្រកាស​ផ្តល់​អាហារូបករណ៍​ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រ​ចំនួន១០កន្លែង ដល់និស្សិត​កម្ពុជា ដើម្បីទៅ​បន្ត​ការ​សិក្សា​នៅ​សាធារណរដ្ឋប្រជាមានិតចិន​ សម្រាប់ឆ្នាំសិក្សា​២០២៤-២០២៥។

អាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅវិទ្យាស្ថានជាតិកសិកម្មព្រែកលៀប ១០កន្លែងសម្រាប់​ឆ្នាំសិក្សា២០២៣-២០២៤

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 26/12/2023

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅវិទ្យាស្ថានជាតិកសិកម្មព្រែកលៀបចំនួន១០កន្លែងតាមរយៈសហភាពសហព័ន្ធយុវជនកម្ពុជា រាជធានីភ្នំពេញសម្រាប់ឆ្នាំ...

អាហារូបករណ៍១០០% នៅមហាវិទ្យាល័យ ​Guangxi Transport Vocational

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 17/07/2024

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រនៅមហាវិទ្យាល័យGuangxi Transport Vocational and Technical សម្រាប់ឆ្នាំសិក្សា២០២៤-២០២៥។ ...

អាហារូបករណ៍សិក្សាថ្នាក់សញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់បច្ចេកទេសចំនួន៥៥កន្លែងពី CGTI ឆ្នាំសិក្សា២០២៤

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 11/08/2023

វិទ្យាស្ថានបណ្តុះបណ្តាលសម្លៀកបំពាក់កម្ពុជា(CGTI) ប្រកាស់ប្រលងជ្រើសរើសសិស្សសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់សញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់បច្ចេកទេសចំនួន៥៥កន្លែង។ សិស្សជាប់​ ឬធ្លាក់...

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ និងបណ្ឌិតពីអាហារូបករណ៍ Tianjin

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 08/05/2024

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ និងថ្នាក់បណ្ឌិតនៅសាកលវិទ្យាល័យធានជីន ពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍រដ្ឋាភិបាលធានជីននៃ...

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់ឧត្ដមសិក្សាពីរដ្ឋាភិបាលរុស្សីឆ្នាំសិក្សា២០២៣-២០២៤

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 15/11/2023

ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញបត្រ ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ ថ្នាក់បណ្ឌិត និងថ្នាក់ឯកទេស(Specialist)ចំនួន៤០កន្លែងនៅសហព័ន្ធរុស្សីពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍...

ក្រសួងអប់រំ ផ្តល់អាហារូបករណ៍សម្រាប់គ្រូឧទ្ទេស សិក្សាថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់នៅប្រទេសជប៉ុន

ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍

• 21/12/2023

ក្រសួងអប់រំ យុវជន និងកីឡា សហការណ៍ជាមួយទីភ្នាក់ងារសហប្រតិបត្តិការអន្តរជាតិជប៉ុន(JICA) ប្រកាសជ្រើសរើសគ្រូឧទ្ទេសដើម្បីទៅសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រ...