លោកស្រី ទេស ចាន់រស្មី ជាស្រ្តីមេផ្ទះមួយរូប ដែលបានចុះឈ្មោះចូលរៀនជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរ នៅវិទ្យាស្ថានជាតិសហគ្រិនភាព និងនវានុវត្តន៍ ក្រោមគម្រោងបណ្តុះបណ្តាលជំនាញវិជ្ជាជីវ ១.៥លាននាក់របស់រាជរដ្ឋាភិបាល។ លោកស្រីថា ការរៀនជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរនេះ មិនត្រឹមតែបានស្វែងយល់ពីម្ហូបដែលជាអត្តសញ្ញាណរបស់ជាតិប៉ុណ្ណោះ តែលោកស្រីក៏បានស្វែងយល់ច្រើនពីការងារនៅក្នុងវិស័យអាហារផងដែរ។
តាមពិតទៅលោកស្រី ទេស ចាន់រស្មី ធ្លាប់ធ្វើការងារជាបុគ្គលិកនៃអង្គការក្រៅរដ្ឋាភិបាលមួយ ប៉ុន្តែក្រោយបញ្ចប់ការងារនៅអង្គការនោះ លោកស្រីបានក្លាយជាស្រ្តីមេផ្ទះដោយមើលថែផ្ទះសម្បែង និងក្រុមគ្រួសារ។ ដោយចង់បង្កើតមុខរបរថ្មីដើម្បីជួយដល់ជីវភាពបន្ថែម លោកស្រីបានសម្រេចចិត្តចូលរៀនជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរ តាមរយៈកម្មវិធីបណ្តុះបណ្តាលជំនាញវិជ្ជាជីវៈ ១.៥លាននាក់របស់រាជរដ្ឋាភិបាល ហើយរំពឹងថា នឹងបើកជាអាហារដ្ឋានមួយនៅក្រោយបញ្ចប់ការសិក្សា។
លោកស្រី ចាន់រស្មី និយាយថា ត្បិតធ្លាប់ចម្អិនម្ហូបអាហារជាច្រើនឆ្នាំសម្រាប់អ្នកផ្ទះ ឬគ្រួសារកន្លងមកក្តី តែអារម្មណ៍ស្រឡាញ់ចូលចិត្តក្នុងការធ្វើម្ហូប ជាពិសេសម្ហូបខ្មែរ បានជំរុញចិត្តឱ្យលោកស្រីសម្រេចចិត្តរៀនជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរនេះ។ លោកស្រីបន្តថា ពេលរៀនជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរ លោកស្រីបានស្វែងយល់កាន់តែច្រើនអំពីការចម្អិនម្ហូបអាហារខ្មែរជាច្រើនមុខ ហើយជាពិសេស គឺបានដឹងពីរបៀប នៃការធ្វើការងារជាក្រុមក្នុងវិស័យអាហារថែមទៀត។
ទោះបីជាមានការទិតៀនថា លោកស្រីមានវ័យ៤៨ឆ្នាំទៅហើយ តែនៅចូលរៀនទៀតដែលនាំឱ្យខាតបង់ពេលវេលាក្តី តែលោកស្រី ចាន់រស្មី មិនបានចាប់អារម្មណ៍នឹងពាក្យទិតៀនទាំងនោះទេ ដោយលោកស្រីយល់ថា ការមានជំនាញមួយទៀតសម្រាប់ខ្លួនឯងកាន់តែច្បាស់លាស់ ជារឿងដែលល្អសម្រាប់ខ្លួន ព្រោះអាចឱ្យលោកស្រីយកជំនាញនេះទៅស្វែងរកការងារធ្វើ ឬអាចបើកមុខរបរបានដោយខ្លួនឯង ដែលអាចផ្ដល់ជាចំណូលប្រចាំថ្ងៃ។ មួយវិញទៀតអ្នកស្រីក៏ទទួលបានការលើកទឹកចិត្ត និងគាំទ្រជាច្រើនពីអ្នកផ្ទះជាពិសេសស្វាមី និងកូនៗ យ៉ាងពេញទំហឹង ឱ្យលោកស្រីរៀនជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរនេះ។
“ការតាំងចិត្ត និងការស្វែងយល់របស់ខ្លួនឯងទើបអាចយកឈ្នះនូវមតិរារាំងការលូតលាស់ ការសិក្សាស្វែងយល់របស់ខ្លួនឯងបាន”
ជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរ ជាជំនាញមួយក្នុងចំណោមជំនាញទាំង៤៥ ដែលក្រសួងការងារ និងបណ្តុះបណ្តាលវិជ្ជាជីវៈ បានដាក់បញ្ចូលក្នុងកម្មវិធីបណ្តុះបណ្តាលជំនាញ ១.៥លាននាក់របស់រាជរដ្ឋាភិបាល។ ជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរនេះ សិស្សអាចនឹងត្រូវសិក្សារយៈពេល៩ខែ ឬ១ឆ្នាំ ហើយក្រោយបញ្ចប់វគ្គសិក្សា សាលាបណ្តុះបណ្តាលនឹងស្វែងរកកន្លែងហាត់ការងារសម្រាប់សិក្ខាកាម។ ដោយឡែកក្រោយបញ្ចប់ការសិក្សា សិស្សអាចស្វែងរកការងារធ្វើបាននៅតាមភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារ ឬនៅតំបន់ទេសចរណ៍ ឬអាចបើកអាជីវកម្មបានដោយខ្លួនឯងក៏បាន។
សម្រាប់លោកស្រី ទេស ចាន់រស្មី ការសិក្សាជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរ ពិតជាល្អខ្លាំងណាស់ ព្រោះអាចសិក្សាស្វែងយល់កាន់តែច្បាស់ពីការចម្អិនម្ហូបខ្មែរ ហើយថែមទាំងអាចរៀនសូត្រពីការធ្វើការងារជាក្រុម ការសហការ និងឥរិយាបថក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារផងដែរ។ លោកស្រីបានផ្តាំទៅដល់អ្នកដែលចង់សិក្សាជំនាញធ្វើម្ហូបខ្មែរ អាចស្វែងរកឱកាសសិក្សានៅតាមគ្រឹះស្ថានបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេស និងវិជ្ជាជីវៈបាន ហើយសម្រាប់គម្រោង ១.៥លាននាក់របស់រាជរដ្ឋាភិបាល គឺសិក្សាដោយមិនអស់ថ្លៃ ហើយថែមទាំងបានប្រាក់ឧបត្ថម្ភប្រចាំខែទៀត៕