សណ្តែកសៀង ជាធញ្ញជាតិមួយប្រភេទមានមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តទទួលទានជាអាហារ ឬធ្វើបង្អែមក្នុងជីវភាពប្រចាំថ្ងៃ ។ សណ្តែកសៀង មានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ជាច្រើនដូចជា ប្រូតេអ៊ីន ជាតិសរសៃ (ហ្វាយប៊ឺ) វីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុផ្សេងៗ មានអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនសម្រាប់សុខភាព ។ អ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភបានបញ្ជាក់ថា សណ្តែកសៀងជាប្រភេទបន្លែស្ងួតមានអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ ។ គ្រាប់សណ្តែកមានផ្ទុកជាតិប្រេងប្រមាណ ២០ភាគរយ និងប្រូតេអ៊ីនរហូតដល់ទៅ ៤០ភាគរយ ។ នេះបើតាមការចុះផ្សាយរបស់គេហទំព័រសុខភាព healthifyme ។
ទន្ទឹមនឹងមានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ សណ្តែកសៀងក៏សម្បូរទៅដោយខ្លាញ់ឆ្អែត សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម អាស៊ីតខ្លាញ់ អូមេហ្គា-3 និង Phytoestrogens ក្នុងចំណោមសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗផ្សេងទៀតដែលរាងកាយត្រូវការ ។ ពេលខ្លះសណ្តែងសៀងអាចយកទៅប្រើជាភេសជ្ជៈជំនួសទឹកដោះគោផងក៏បាន ។ សណ្តែកសៀង ជម្រើសអាហារដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកប្រកាន់យករបបអាហារបួស (មិនទទួលទានសាច់សត្វ) ងាយបំពេញសេចក្តីត្រូវការផ្នែកប្រូតេអ៊ីនរបស់សរីរាង្គកាយ ។
១. សណ្តែកសៀងជួយបញ្ចុះជាតិកូឡេស្តេរ៉ូល ៖ សណ្តែកសៀងមានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីន និងបរិមាណខ្លាញ់សមល្មមសម្រាប់តម្រូវការរាងកាយ ។ សណ្តែកសៀងឆ្អិន ១០០ ក្រាមមានកាឡូរី ១៧៣ កាឡូរី, ជាតិសរសៃ ៦ក្រាម, កាបូអ៊ីដ្រាត ៩,៩ក្រាម, ប្រូតេអ៊ីន ១៦,៦ក្រាម, និងខ្លាញ់ ៩ក្រាម ។ ផ្អែកតាមសមាសភាពនៃសារជាតិចិញ្ចឹមទាំងនេះ អាចជួយឱ្យអ្នកទទួលទានទទួលបានអាហារូបត្ថម្ភសមល្មម គ្មានគ្រោះប្រឈមនឹងរោគខ្លាញ់ក្នុងឈាម ឬកូឡេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ ។
ទន្ទឹមគ្នានេះ អាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3 បង្កើនប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងការរលាក និងដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងសុខភាពខួរក្បាល និងភ្នែក។ ចំណុចនេះការទទួលទានសណ្តែកសៀងអាចជួយជំរុញប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូងដំណើរការបានល្អ ថែរក្សាខួរក្បាល និងចក្ខុវិស័យ ។
២. សណ្តែកសៀងជួយសម្រួលបញ្ហាដំណេកបានល្អ ៖ អត្ថប្រយោជន៍ចម្បងមួយនៃសណ្តែកសៀង មានមនុស្សមិនច្រើនទេដែលដឹងថាសណ្តែកសៀងអាចជួយសម្រាលរោគសញ្ញានៃអាការៈគេងមិនលក់ ។ អ្នកជំនាញសុខភាព បានបញ្ជាក់ថា សណ្តែកសៀងអាចជួយសម្រួលដល់ដំណេលយ៉ាងស្កប់ស្កល់ ប៉ុន្តែទទួលទានក្នុងបរិមាណសមរម្យ ។ សណ្តែកសៀងក៏មានផ្ទុកសារធាតុ Estrogen ដែលជួយស្ត្រីក្រោយអស់រដូវឱ្យគេងលក់ស្រួល ។
៣. សណ្តែកសៀងអាចជួយគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ៖ ការទទួលទានសណ្តែកសៀងជាវិធីដ៏មានប្រសិទ្ធភាពមួយក្នុងការគ្រប់គ្រង និងការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ យោងតាមការសិក្សាជាច្រើន បានបង្ហាញថា សណ្តែកសៀងមានសមត្ថភាពបង្កើនអាំងស៊ុយលីនក្នុងរាងកាយ ដើម្បីទប់ទល់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ ជាលទ្ធផល វាអាចការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែមពីការកើតឡើងដំបូង ឬអាចជួយគ្រប់គ្រងជំងឺនេះបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ប្រសិនបើអ្នកកំពុងទទួលរងពីជំងឺនេះរួចហើយ ។ លើសពីនេះ ជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតនៅក្នុងសណ្តែកសៀងនឹងក្លាយជាអាហារប្រឆាំងជំងឺទឹកនោមផ្អែមផលដែរ ។
៤. សណ្តែកសៀងជួយសម្រួលដល់ចរន្តឈាម ៖ យោងតាមទស្សនាវដ្តី Journal of the American Dietetic Association ជាតិដែក និងទង់ដែង គឺជាសារធាតុរ៉ែសំខាន់ពីរដែលត្រូវបានរកឃើញច្រើននៅក្នុងសណ្តែកសៀង ។ សមាសធាតុទាំងពីរនេះ សំខាន់សម្រាប់ការផលិតកោសិកាឈាមក្រហម (RBCs) ។ សណ្តែកសៀង Isoflavones ជួយក្នុងកម្រិត Nitric Oxide ចំពោះស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ ព្រមទាំងធ្វើឱ្យប្រសើរនូវមុខងារសរសៃឈាម និងចលនាឈាមរត់ ។
៥. សណ្តែកសៀងចាំបាច់សម្រាប់ការមានផ្ទៃពោះ ៖ សណ្តែកសៀងសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតហ្វូលិក និងវីតាមីន B សំខាន់ខ្លាំងណាស់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ។ អាស៊ីតហ្វូលិកនៅក្នុងសណ្តែកសៀងអាចជួយការពារការខូចនៃប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទរបស់ទារក ធានាការសម្រាលរបស់ម្តាយមានសុខភាពល្អ ហើយទារកក៏មានសុខភាពល្អ ។
ទារកអាចនឹងមានបញ្ហាសុខភាពណាមួយពីកំណើត ប្រសិនបើម្តាយមិនយកចិត្តទុកដាក់លើតម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភ ។ ដូច្នេះ វាជារឿងសំខាន់ក្នុងការពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យពីសុខភាពមាតា និងតម្រូវការរបស់ទារក ហើយសរសេរបញ្ជីអាហារដែលត្រូវទទួលទានអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ។
៦. សណ្តែកសៀងសម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង ៖ សណ្តែកសៀងមានសារធាតុរ៉ែ និងវីតាមីនខ្ពស់ មានជាតិស័ង្កសី សេលេញ៉ូម ទង់ដែង ម៉ាញ៉េស្យូម និងកាល់ស្យូមនៅក្នុងសណ្តែកសៀងជួយក្នុងការរក្សាឆ្អឹងឱ្យរឹងមាំ និងមានសុខភាពល្អ ។ សារធាតុទាំងអស់នេះនៅក្នុងសណ្តែកសៀងអាចជួយឱ្យឆ្អឹងថ្មីលូតលាស់ ធ្វើឱ្យឆ្អឹងដែលមានស្រាប់កាន់តែរឹងមាំ និងបង្កើនល្បឿនដំណើរការព្យាបាលឆ្អឹង ។
វេជ្ជបណ្ឌិត និងអ្នកជំនាញសុខភាពជឿថា ការទទួលទានសណ្តែកសៀងអាចជាដំណោះស្រាយរយៈពេលវែងសម្រាប់ព្យាបាលបញ្ហា ដូចជា ជំងឺពុកឆ្អឹង ដែលជាជំងឺទូទៅដែលប៉ះពាល់ដល់អាយុចាស់ ។ ការបញ្ចូលសណ្តែកសៀងទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក ដើម្បីធានាថាឆ្អឹងរបស់អ្នករឹងមាំ និងអាចជៀសផុតពីជំងឺផ្សេងៗ ។
៧. សណ្តែកសៀងមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក ៖ មនុស្សភាគច្រើនមិនដឹងទេ ប៉ុន្តែកម្រិតខ្ពស់នៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងសណ្តែកសៀងអាចជួយការពារការចាប់ផ្តើមនៃជំងឺមហារីកជាច្រើន ។យោងតាមការសិក្សាដែលធ្វើឡើងនៅសាកលវិទ្យាល័យ Purdue សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមាននៅក្នុងសណ្តែកសៀងអាចជួយសម្លាប់កោសិកាមហារីកជាច្រើន និងកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីចេញពីរាងកាយ ។
សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមានតួនាទីក្នុងការបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរី ប្រសិនបើមិនបានមើលថែទេ អាចបណ្តាលឱ្យកោសិកាដែលមានសុខភាពល្អ ប្រែទៅជាដុំសាច់សាហាវ និងកោសិកាមហារីក ។ រ៉ាឌីកាល់សេរី ជាចំណែកដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃកោសិការំលាយអាហារ ដែលចាំបាច់ត្រូវបន្សាប ។ ក្រៅពីការទប់ស្កាត់ការវិវត្តនៃកោសិកាដែលបង្កជំងឺមហារីកតាំងពីដំបូង សណ្តែកសៀងក៏អាចជួយកាត់បន្ថយផលប៉ះពាល់នៃការព្យាបាលជំងឺមហារីកផងដែរ ។
ការសិក្សាមួយដែលធ្វើឡើងដោយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវជំងឺមហារីកអាមេរិក បានរកឃើញថា ស្ត្រីដែលមានជំងឺមហារីកសុដន់បានកាត់បន្ថយភាពអស់កម្លាំង និងរោគសញ្ញានៃការអស់រដូវតិចជាងមុន បន្ទាប់ពីទទួលទានសណ្តែកសៀង ។
៨. ជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់ឱ្យមានសុខភាពល្អ ៖ មូលហេតុចម្បងបំផុតមួយដែលសណ្តែកសៀងជាអាហារដ៏ល្បីទូទាំងពិភពលោក គឺថាវាអាចជួយអ្នកសម្រកទម្ងន់បាន ។ ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់នៅក្នុងសណ្តែកសៀងជួយដល់ការលូតលាស់សាច់ដុំគ្មានខ្លាញ់ ។ ហើយម្យ៉ាងទៀត ប្រូតេអ៊ីនជួយឱ្យអ្នកឆ្អែតជាងមុន ដោយការពារអ្នកពីការញ៉ាំអាហារសម្រន់ដែលមិនល្អក្នុងអំឡុងពេលម៉ោងមិនជាក់លាក់ណាមួយ ។ ការសិក្សាជាច្រើនបានរកឃើញថាសណ្តែកសៀងរួមបញ្ចូលនូវឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការធាត់ ។ វាពិតជាសាមញ្ញនៅពេលនិយាយពីគុណសម្បត្តិសណ្តែកសៀង ប៉ុន្តែការពិតនឹងជួយសុខភាពយ៉ាងប្រសើរ ៕
ជីវប្រវត្តិ: លោក ម៉ៅ សំណាង ជាការីនិពន្ធផ្នែកអប់រំ និងជាផលិតករព័ត៌មាននៃ AMS Education ។ លោកមានបទពិសោធន៍ការងារជាអ្នកសារព័ត៌មានវិទ្យុ, ពិធីករ និងជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មានទូរទស្សន៍, និងជាផលិករប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយចម្រុះ។
របាយការណ៍ថ្មី
មើលទាំងអស់ ➧គន្លឹះគ្រប់គ្រងពេល ២៤ម៉ោងផ្ទាល់ខ្លួនបានត្រឹមត្រូវ បញ្ជៀសទំនាស់និងបង្កើនគុណភាពជីវិត
បទយកការណ៍, ព័ត៌មានជាតិ និងអន្តរជាតិ, ព័ត៌មានអន្តរជាតិ
• 15/12/2023
មនុស្សមានទំនាស់ពីរប្រភេទ គឺទំនាស់ក្នុងខ្លួន និងទំនាស់ក្រៅខ្លួន ។ ទំនាស់ក្នុងខ្លួនជាអាកប្បកិរិយាទាស់ទែងនឹងឥរិយាបថ ...
ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧វិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកម្ពុជាប្រកាសជ្រើសរើសនិស្សិតសិក្សាអាហារូបករណ៍១០០%ចំនួន៨០កន្លែង សម្រាប់ឆ្នាំសិក្សា២០២៣-២០២៤
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 17/11/2023
វិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកម្ពុជា(រាជធានីភ្នំពេញ)ប្រកាសជ្រើសរើសនិស្សិតចូលថ្នាក់ឆ្នាំសិក្សាមូលដ្ឋានកម្រិតវិស្វករចំនួន១៣០០កន្លែងក្នុងនោះក៏មានផ្ដល់....
ឱកាសសិក្សាវគ្គខ្លីតាមអនឡាញ ពីវិទ្យាស្ថានគោលនយោបាយសាធារណៈ នៃសាកលវិទ្យាល័យ Auckland ប្រទេសនូវែលសេឡង់
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 15/09/2023
ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍វគ្គខ្លីតាមរយៈOnline និងសិក្សាផ្ទាល់នៅសាកលវិទ្យាល័យ Auckland នៃប្រទេសនូវែលសេឡង់សម្រាប់ឆ្នាំសិក្សា២០២៣ ។ អាហារូបករណ៍ផ្ដល់ជូនសម្រាប់សាធា.....
ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍១៣០កន្លែងនៅវិទ្យាស្ថានពហុបច្ចេកទេសព្រះកុសុមៈ
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 01/12/2023
កម្មវិធីអាហារូបករណ៍អភិសន្តិបណ្ឌិត ស សុខា ប្រកាសផ្ដល់អាហារូបករណ៍ដល់សិស្ស-និស្សិតទូទាំងប្រទេសឱ្យសិក្សាកម្រិតសញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់បច្ចេកទេស និងសញ្ញាបត្របច្ចេកទេស...
ក្រសួងការងារផ្តល់អាហារូបករណ៍ថ្នាក់សញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់បច្ចេកទេស ជំនាញ Animation ទៅសិក្សានៅប្រទេសចិន
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 03/04/2024
តាមរយៈកិច្ចសហការរវាងក្រសួងការងារ និងបណ្តុះបណ្តាលវិជ្ជាជីវៈ និង CIIC International Education Technology (Beijing) (CIICIE) នៃសាធារណរដ្ឋប្រជាមានិតចិន, ក្នុងឆ្នាំសិក្សា២០២៤-២០២៥...
អាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រ និងបរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់១៥កន្លែងនៅសាកលវិទ្យាល័យ Kasetsart University នៃប្រទេសថៃឆ្នាំ២០២៣
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 10/05/2023
ស្ថានទូតនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាប្រចាំប្រទេសថៃឡង់ដ៍ បានប្រកាសដល់សាធារណជន និងនិស្សិតកម្ពុជាថា សាកលវិទ្យាល័យ Kasetsart University...
រដ្ឋាភិបាលសឹង្ហបុរីផ្ដល់អាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ និងបណ្ឌិត សម្រាប់និស្សិតអន្តរជាតិចំនួន២៤០កន្លែង
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 21/08/2023
ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រជាន់ខ្ពស់ និងថ្នាក់បណ្ឌិតពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍រដ្ឋាភិបាលសឹង្ហបុរីឆ្នាំសិក្សា២០២៤ ។ អាហារូបកណរ៍ផ្ដល់ជូនការសិក្សាដល់និស្សិតអន្តរជាតិ...
ឱកាសសិក្សាថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រពីកម្មវិធីអាហារូបករណ៍ Erasmus University ប្រទេសហូឡង់ឆ្នាំ២០២៤
ព័ត៌មានអាហារូបករណ៍, ព្រឹត្តិការណ៍
• 28/02/2024
ឱកាសសិក្សាអាហារូបករណ៍ថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រកម្មវិធីអាហារូបករណ៍ Erasmus University ពីក្រសួងអប់រំ វប្បធម៌ និងវិទ្យាសាស្ត្រហូឡង់ និងសាកលវិទ្យាល័យស្រាវជ្រាវហូឡង់ និងសាកលវិទ្យាល័យវិទ្យាសាស្ត្រអនុវត្ត...